For noen år siden fantes det en utrolig god espressois fra Mövenpick i isdisken. Da denne forsvant fra det norske markedet har vi gjentatte ganger forsøkt andre typer kaffeiser, og vært like skuffet hver gang. Dette gjorde at vi til slutt tok skjeen i egen hånd og skaffet oss iskrembolle til kjøkkenmaskinen og boken The Perfect Scoop av David Lebovitz, for selv å lage det vi ønsket oss. Og for et kupp! Vi har prøvd oss frem både på kaffeis og annen slags is, dette har gitt oss mye glede og deilige desserter både sommer og vinter :) Og det overgår stort sett alt man får kjøpt i butikken, selv high-end merkene. Isoppskriftene her er basert på nevnte kilder, i tillegg til annen inspirasjon og egen kreativitet. Først ut er oppskrift på vaniljeis, som vi gjerne også bruker som utgangspunkt for en rekke andre varianter.

 

Vaniljeis

6 dl kremfløte
2,5 dl helmelk
150 g sukker
¼ ts salt
½ vaniljestang av god kvalitet (Le Monde de la Vanille, fås på Meny)
¾ ts vaniljeekstrakt av god kvalitet (Le Monde de la Vanille, fås på Meny)

Ta 3 dl kremfløte i en dyp stekepanne eller sausekjele og ha i sukker og salt. Åpne vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha alt over i pannen. Varm opp på middels varme og rør hele tiden til sukkeret er oppløst. Ta pannen av platen og rør inn resten av fløten, melk og vaniljeekstrakt.

Avkjøl blandingen godt i kjøleskap. Ta deretter ut vaniljestangen,  denne kan skylles og tørkes og brukes igjen. Ha blandingen oppi iskrembollen eller ismaskinen og lag isen (det er også mulig å lage isen rett i fryseren, den må da tas ut med jevne mellomrom i et par timer for å røre ut iskrystallene).

 

Varianter

Oreois

Smuldre ¾ pakke Oreokjeks og ha i blandingen før den avkjøles. Del resten av pakken i litt større biter og ha oppi når blandingen er i iskrembollen.

Lakrisis

Ha oppi 1 ts lakrispulver og 1 ts salt lakris-sirup fra Lakrids by Johan Bülow før blandingen settes til avkjøling.

Blåbæris

Ha oppi 2 dl nyplukkede og rensede blåbær før blandingen settes til avkjøling.

 

Så var det kaffeisen. Kaffe har en særdeles karakteristisk smak, det er ofte en hårfin balanse som skiller god kaffe fra vond kaffe, og smakspreferansene kan være ganske ulike. Vannet i espressoen gjør det hele et par hakk mer utfordrende, og alkohol tilsettes for å opprettholde den myke konsistensen. Vi har gjort flere forsøk for å finne den for oss perfekte kaffeisen som har riktig styrke og konsistens. Noen ganger har resultatet vært som om det var butikkjøpt, andre ganger har vi truffet midt i blinken. Vi har også forsøkt med kaffebønner fra bunnen av, men har endt opp med oppskriften nedenfor med utgangspunkt i vaniljeisen. Øvelse gjør mester :)

 

Kaffeis

1 kopp kruttsterk kaffe (Zoega Mollbergs Blandning 3 msk/kopp)
6 ts frysetørket kaffe (Löfbergs Harmoni)
2 ss Grand Marnier
10 g hakkede Confecta mokkabønner 70%

Alt dette has oppi blandingen før avkjøling.

 

Lykke til!

Comment